Takaisin etusivulle
Sijaintisi: Etusivu » Tekemistä Lontoossa » Tapahtumia

Lontoon tapahtumia

Lontoo kuplii huippuviihdettä kaikkina viikonpäivinä. Näytelmiä, elokuvia, konsertteja, näyttelyitä ja puuhaa lapsille. Hyvä tapa päästä selville tapahtumien kirjosta on ostaa joko Time out tai What's on in London -lehti lähimmältä lehtimyyjältä.

Tällä sivulla käsitelen teatteria. Kirjoitan tänne seuraavaksi muista ajanvietemahdollisuuksista kuten pubeista, clubeista, elokuvista, jne.

Teatteri

Teattereilla menee Lontoossa hyvin. Tällä hetkellä Lontoon keskustan tienoilla on yli 40 suurta teatteria ja Broadwayta kansoittavat brittilahjakkuudet. Lontoon merkittävimmät teatterit ovat Adelphi, Criterion, Fortune, Her Majesty's, Lyceum, Palace, Phoenix, Prince Edward, St. Martin's, Queen's, Prince of Wales ja Dominion. Suurin osa teattereista sijaitsee kävelyetäisyydellä Leicester Squarelta.

Monien mielestä Lontoo tekee parhaiten suuria, raflaavia musikaaleja joiden toteutukseen suurkaupungista löytyy hyvät resurssit niin tekniikan kuin ammatti-ihmistenkin osalta. Suurin osa turisteille tutuimmista teattereista sijaitsevat Lontoon West Endin alueelta. Lipunmyyntipisteistä, monista hotelleista ja turisti-infoista voi noutaa ilmaisen Theatre Guiden, josta selviää mm. meneillään olevat näytelmät.

Esitykset alkavat yleensä 19:30 (tai 19:15) ja matineat jo 14:30. Liput maksavat 5 punnasta 40 puntaan. Maanantait ovat usein halvempia, monilla teattereilla on kaikki paikat 5 punnalla tms. kampanjoita.

Voit varata lipun perinteiseen tapaan soittamalla teatterin lipunmyyntiin ja varaamalla ja ostamalla lipun luottokortilla. Lippujen varaaminen onnistuu myös netitse Ticketmasterin tai Firstcallticketin sivuilta. Näiden kautta varaaminen on helppoa, mutta hintoihin lisätään välityspalkkio. On suositeltavaa, että saavut paikalle noutamaan lippusi viimeistään puoli tuntia ennen näytöksen alkua välttääksesi pahimmat jonot.

Half-price "tks" booth Leicester Squarella on vielä yksi paikka hankkia teatterilippu tavallista hintaa halvemmalla. Ko. legendaarinen lipunmyyntipaikka myy lippuja kuluvan päivän näytöksiin yleensä 50% alennuksella. Paikalle muodostuu usein pitkiä jonoja. Listat näytöksistä joihin on tarjolla lippuja löytyvät TKTS:n kotisivuilta. Jos aiot ostaa TKTS:ltä, huomioi että oikea TKTS-lipunmyyntipiste on kioski Leicester Squaren puiston laidalla. Lähitienoilla on myös muita, jotka mainostavat olevansa "official half-price tickets"-pisteitä. Vältä halpoja kopioita. TKTS:llä on myös toinen myyntipiste Canary Wharf Docklandsin asemalla. Kioski sijaitsee laiturien 4 ja 5 lähellä.

Hyvin näytösten löytäminen ei ole helppoa. Monien lehdet antavat näytöksille myönteisiä arvioita vain pysyäkseen mukana teatterimaailman kutsujen vieraslistoilla. Radio-ohjelmien ns. "arvostelut" ovat usein osa näytelmien maksettuja mainoskampanjoita. Parhaat arviot saa muilta teatterissa kävijöiltä. Mielipiteitä voi tiedustella vaikka odottaessaan puolihintaisia lippuja TKTS:n jonossa, jotka alkavat muodostua yleensä keskipäivällä ja alkavat hälvetä neljään mennessä. Toinen hyvä tapa on seurata onko näytelmä saanut palkintoja. Esimerkiksi Oliverit ovat kuten Oscarit, mutta niitä ei anneta suhteiden vaan suoritusten perusteella. Jos näytelmä on saanut Oliverin, se on yleensä katsomisen arvoinen.

Pienellä onnella teatterista voi saada käyttämättä jäänee lipun edulliseen hintaan. Monilla teattereilla on erilaisia standby-järjestelmiä palautettavia tai varattuja mutta noutamatta jääneitä lippuja varten. Joillain teattereilla nämä ohjelmat osoitetaan erityisesti opiskelijoille tai eläkeläisille. Jos näytös on loppuunmyyty, on yleensä olemassa mahdollisuus jolla lipun voi vielä onnekkaasti saada. Kysy teatterin lipunmyynnistä, miten järjestelmä juuri sinua kiinnostavassa teatterissa toimii.

Lisätiedot: London Theatre Guide | www.londontheatre.co.uk | TKTS