Takaisin etusivulle
Sijaintisi: Etusivu » Lontoon nähtävyydet » Lontoon puistot ja viheralueet

Puistoja ja viheralueita Lontoossa

Royal Botanical Gardens, Kew, London.

Kew Gardens

Kew Gardensin täydellinen nimi on The Royal Botanic Gardens, Kew. Kew on suosittu vierailukohde turistien keskuudessa ja sen kasvitieteellinen puutarha on maailman arvostetuimpia. Kewin kasvivalikoimat levittäytyvät laajalle puutarha-alueelle jättäen tilaa myös epämuodolliselle puutarhamaisemalle. Puiston tunnettuja maamerkkejä ovat kasvihuoneet ja 50 metriä korkea kiinalaistyylinen pagodi, joka pystytettiin puutarhaan 1760-luvulla. Alueen näyttelyistä yksi mielenkiintoisimpia on Plants+People -näyttely rakennuksessa Museum No. 1. Näyttelyn tarkoitus on tuoda esiin ihmisen riippuvuutta kasveista mm. lääkkeiden, ruoan, erilaisten ornamenttien ja työkalujen raaka-aineena.

Huolimatta epäsuotuisista kasvuolosuhteista suurkaupungin lähistöllä, Kew on edelleen yksi kattavimmista kasvikokoelmista Britanniassa. Kewin puutarhassa tehdään merkittävää tutkimusta kasvien parissa ja koulutetaan ammattimaisia puutarhureita.

Lisätietoja: Royal Botanic Gardens, Kew: Home Page

Victoria Park

Victoria Park on iso avonainen puistoalue, joka sijaitsee Lontoon East Endissä. Victoria Park on suosittu lasten keskuudessa. Kesäisin puistossa on ohjelmaa ja alueella on lapsille tarkoitettu leikkipuisto jossa on mm. ollut mahdollista ajella polkuveneellä. Kesäisin Victoria Park Community Cricket League järjestää alueella krikettiotteluita.

Victoria Park oli järjestyksessä ensimmäinen puisto, joka tehtiin viktoriaanisen ajan loontoolaisten rentoutumispaikaksi. 1900-luvum loppupuolella Victoria Park:sta muodostui välttämätön perusmukavuus East Endin työväestölle. Joillekin East endin lapsille alue saattoi olla ainoa pätkä katkeamatonta viheraluetta jonka he kohtasivat. Puistossa sijainnut uimalampi tutustutti monet uimiseen aikakaudella jolloin kylpylät olivat pääasissa kunnallisia pesutiloja.

Victorian puiston maine "ihmisten puistona" kasvoi kun siitä tuli keskus erilaisille poliittisille kokouksille ja kampanjoille. Joidenkin mielestä puisto oli tässä mielessä jopa tunnettua Hyde Parkkia merkittävämpi. Vaikka kuka tahansa saattoi laittaa pystyyn saippualaatikon, nousta sen päälle ja sanoa pari painavaa sanaa, suurimmat yleisömassat keräsivät tunnetut poliittiset puhujat.

Battersea Park

Viktoriaanisen ajan Lontoo oli asukkaille stressaava paikka. Battersea tulikin tarpeeseen lontoolaisten rentoutumispaikkana. Puisto avattiin Battersea Fieldsin suoalueelle, jolla oli paheellinen maine. Vielä 1800-luvun alkupuoliskolla se oli suosittu kaksintaistelujen pitokenttä. Avauduttuan puistosta tuli hyvin suosittu Lontoolaisten keskuudessa. Vuonna 1985 Buddhalaismunkit ja nunnat rakensivat puistoon rauhan pagodin, joiden kaltaisia on eri puolilla maailmaa useita kymmeniä. Puiston alueella on pieni eläintarha, tenniskenttä, juoksurata ja veneilyjärvi. Vuosien 2002-2004 aikana puistoa remontoitiin 11 miljoonalla punnalla ja avattiin uudestaan 2004 prinssi Phillipin toimesta. Battersean puisto sijaitsee Battersea:ssa, Thamesin etelärannalla vastapäätä Chelseaa.

Greenwich Park

Versaillesin puutarhan Ranskassa suunnitellut maisema-arkitehti suunnitteli 1600-luvulla tämän puiston Greenwichiin. Greenwich Park on yksi suurimpia yhtenäisiä viheralueita kaakkoislontoossa ja on edelleen kruunun omistuksessa. Merenkäynnin museo, The National Maritime Museum ja Queen's House sijaitsevat puiston pohjoislaidalla. Kuninkaallinen observatorio, Royal Greenwich Observatory, jonka läpi kulkee maapallon etelä- ja itäpuoliskon erottava nollameridiaani sijaitsee aivan puiston keskellä.

Puisto on tavallaan jaettavissa kahteen tasoon. Alemmalla asolla sijaitsee suosittu lasten leikkikenttä ja veneilyjärvi. Lähellä Greenwichin kaupunkiin johtavaa sisäänkäyntiä on yrttipuutarha. Ylemmällä tasolla on kukkatarha ja iso lintulammikko, ruusutarha, kriketti- ja tenniskenttä sekä muinainen tammi, Queens Oak. Aivan observatorion takana lymyilee salainen puutarha, joka on suojaisa ja rauhallinen paikka pienelle piknikille.

Hampstead Heath

Hampstead Heath, jota paikalliset usein kutsuvat tuttavallisesti "The Heath":ksi on laaja avoin viheralue Lontoon pohjoispuolella. Alue on suosittu, yli 10 miljoonaa ihmistä vierailee vuosittain Hampsted Heathissa. Hampstead Heath ei ole samanlainen kuin monet muut Lontoon puistot. Sen kahdeksan neliökilometrin alueella on metsää, niittyjä, lampia ja järviä. Alueella ei ole uimavalvojien valvomia maauima-altaita, sekä miehille että naisille omansa ja yksi yhteinen. Lammista narrataan kaloja. Puistossa järjestetään konsertteja, runonlausuntaa, lastenohjelmaa, urheilutapahtumia. Sunnuntai-iltapäivisin Lontoolaiset valuvat Hampsted Heathiin kävelemään, ulkoiluttamaan lemmikkejään, heittelemään frisbeetä ystävien kanssa tai vain viettämään lepppoisaa aikaa. Muutaman kerran vuodessa puistossa toimii suosittu huvipuisto. Puistossa sijaitsevan Kenwood Housen lähellä järjestetään silloin tällöin klassisen musiikin konsertteja ja ilotulituksia.

Hyde Park

Hyde Park on kuin rauhallinen keidas keskellä Lontoota. Kun haluaa viettää muutaman laiskan tunnin, Hyde Park on siihen oiva vaihtoehto. Saapuessa Hyde Parkiin voi pohjoispuolella nähdä, miten sadat taiteilijat ovat kiinnittäneet taulunsa kaiteisiin ja esittelevät luomuksiaan. Suuri osa teoksista on originaaleja. Näyttelyt levittäytyvät lännestä Bayswaterin metroaseman tienoilta lähes Lancaster Gaten metroasemalle idässä. Puistoon päästyään voi veneillä veneilyjärvellä ja pulahtaa uimaan maauima-altaaseen. Alueen pohjoispäädyssä sijaitsee suurelle yleisölle tuntemattomampi koirien hautausmaa, jolla lepää 200 hauvaa, jotka aikoinaan nauttivat puistossa juoksentelusta.

Puiston koillisreunalla sijaitsee Speaker's Corner, perinteikäs vapaan sanan sopukka, jossa kuka tahansa voi nousta laatikon päälle ja esittää mielipiteensä asioista. Valitettavasti nykypäivinä todella nokkelat ja viisat puhujat ovat vähemmistössä paasaavien, itseään toistavien evankelistojen ollessa enemmistönä Speaker's corneria. Useimmat ihmiset uskovat, että sana on kulmauksessa täysin vapaa mutta tosiassa liian agressiiviset puhujat hiljennetään ennemmin tai myöhemmin viranomaisten toimesta.

Kensington Gardens

Kensington Gardens on yksi kuninkaallisista puutarhoista (royal parks) Lontoossa ja sijaitsee välittömästi Hyde Parkista länteen. Puisto oli aikoinaan kuuluisa ainakin brittiläisten koululaisten keskuudessa tarinan Peter Pan sijaintipaikkana. Puistoa pidetään useasti virheellisesti osana Hyde Parkia mutta nämä ovat eri puistot, joita erottaa West Carriage Drive. Kensington Gardens on aidattu ja muodollisempi kuin Hyde Park. Yhdessä Green parkin ja St. James's parkin kanssa se muodostaa lähes katkeamattoman viheralueiden ketjun lontoon sydämessä.

Richmond Park

Richmond Park on euroopan suurin aidattu viheralue. Puisto on aidattu koska Charles I, joka aluenperin muunsi alueen puistoksi ei tarkoittanut sitä julkiseksi vaan kuninkaalliseksi metsästysalueeksi. Nykyään alue on kuitenkin täysin avoin kaikille ja erittäin suosittu. Puisto on pitkälti luonnontilassa ja turvapaikka monille eläimille. Puistossa vaeltelee vapaana peuroja ja runsaaasti tutumpia pikkueläimiä kuten oravia ja jäniksiä. Turisteja kehoitetaan olemaan menemättä liian lähelle peuroja. Vain jonkin matkaa pääsisäänkäynnin jälkeen sijaitsee Pembroke Lodge, joka myy virvokkeita ja on muutenkin hieno paikka pysähtyä ihailemaan maisemia. Aluuen muut rakennukset ovat yksityisiä.

St. James's Park

St. James's Park:n alue oli suota, kunnes Henrik VIII kuivatti sen ja yhdisti alueen metsästysmaihinsa. Myöhemmin alue muokattiin jalankulkuun sopivaksi siitä kehittyi yksi lontoon koristeellisimmista puistoista, missä paikalliset viettävät aikaa kukkaloiston keskellä tai seurailevat keskusjärvellä asuvien vesilintujen puuhailuja. Kesäviikonloppuisin puistossa järjestetään konsertteja. Puiston laidalla kulkee The Mall, katu joka johtaa Buckinghamin palatsille.

Regent's Park

Alkuperäinen suunnitelma Regent's Parkin alueelle oli rakentaa sinne hienostoasuntoja mutta tätä suunnitelmaa ei koskaan viety loppuun. Sen sijaan Lontoolaisten iloksi jäi John Nashin suunnittelema maisemoitu puutarha jossa on veneilyjärvi, kivipuutarhoja ja ruusutarhoja. Alueella on esiintymislava jolla orkesterit esiintyvät läpi kesäkuukausien. Kesäaikana puistossa järjestetään myös teatteriesityksiä. Esitykset painottuvat Shakespearen teoksiin vaikka myös muiden kirjoittamia näytelmiä ja musikaaleja esitetään aika ajoin. Ainoa uhka joka voi kohdata näitä esityksiä seuraamaan lähteviä on englannin epävakainen sää. Esitykset perutaan vain äärimmäisen huonon sään sattuessa joten pieniin kuuroihin on hyvä varautua ottamalla vaikka sadetakki tai sateenvarjo mukaan esityksiin.