Takaisin etusivulle
Sijaintisi: Etusivu » Tekemistä Lontoossa » Pubeja

Lontoon pubit

photo of pub in London

Sanotaan, että et voi olla osa englantia tulematta samalla osaksi pubikulttuuria. Hyvä aika käydä pubissa on työajan päätyttyä, jolloin töistä lähteneet huuhtovat niissä pois päivän rasituksia. Toinen hyvä aika käydä pubissa on aina kun olet nähnyt uuden nähtävyyden. See a sight then have a pint.

Brittiläisitä oluista löytyy monia vahvuuksia ja makuja. Pullo-oluista on tarjolla light, pale, brown ja väkevä old. Jos olut ei ole suosikkisi, kylmä siideri voi olla hyvä vaihtoehto. Lontoossa suosittuja merkkejä ovat Strongbow ja Magners. Mielenkiintoinen juoma on myös shandy, joka on makea ja alkoholipitoisuudeltaan miedompi sekoitus tynnyriolutta, lageria ja virvoitusjuomaa.

Oluet ja siiderit tarjoillaan pintteinä tai puolikkaina pintteinä (half-pint). Jos haluat vaikuttaa paikalliselta, pitäydy täysissä pinteissä :) Joissain pubeissa on ohjelmaa. Selvitä mitä missäkin tapahtuu lukemalla Time Out London - lehteä.

Pubit tarjoilevat myös ruokaa tai kuten paikalliset sen tuntevat "pub grub":ia. Ruokalistoja on joskus tarjolla mutta usein tarjolla olevien pubiruokien nimet on vain tuherrettu liitutaululle. Lontoolainen ja englantilainen keittiö ovat kulkeneet pitkän matkan stereotyyppisistä alkujuuristaan. Pubiruoka kuitenkin on usein säilyttänyt alkuperäisen olemuksensa ja tarjoaa juurevan ja edullisen vaihtoehdon saada vatsantäytettä. Pubimenun monet termit saattavat usein vaatia baarimikon apua tulkkauksessa. Esimerkiksi bangers and mash ei aivan heti avaudu tarkoittamaan sausages and mash potatoes in a brown gravy:ä.

Englannin perinteikkäimmät pubit ovat säilyttäneet paljon alkuperäisestä tunnelmastaan ja ilmapiiristään. Niitä voidaan pitää osana englantilaista kansanperintöä siinä missä mittavia monumentteja ja museoita, joihin kansakunnan historia on taltioitu.

Lontoo on nähnyt monia pubeja mutta mikä on niistä vanhin? Vastaaminen on vaikeaa, se riippuu siitä miten asiaa katsoo. Lontoo on kokenut monia mullistuksia, tulipaloja, kiinteistöjä on purettu ja uusia rakennettu tilalle. Onko vanhalla paikalla mutta uutuuttaan kiiltelevässä rakennuksessa toimiva pubi enää pubi 1800-luvulta? Lontoon vanhimman pubin tittelistä kilvoittelevat kuitenkin tasaväkisesti mm. The George Inn (kuvassa) ja The Seven Stars. The George Inn rakennettiin 1767, suljettiin, suuri osa siitä purettiin mutta avattiin uudelleen pubina. Toinen kilvoittelija, The Seven Stars rakennettiin vuonna 1602 mutta on epäselvää, onko se ollut pubi alusta asti.

Pubien mahdollisuudet vaikuttaa aikioloaikoihinsa muuttuivat vuoden 2005 loppupuolella. Tätä ennen pubit olivat auki yleensä iltayhteentoista. Tämän jälkeen pubit saattoivat anoa oikeutta olla halutessaan auki ympäri vuorokauden, kaikkina viikonpäivänä (24/7). Vaikka pubilla olisi tämä mahdollisuus, mikään ei tietenkään pakota sitä olemaan auki näin pitkään. Uhkakuvien maalajien näkemykset ympärivuorokautisesta juopottelusta osoittautuivat turhiksi. Käytännössä vaikutukset aukioloaikoihin ovat olleet pieniä. Suurin osa pubeista ei muuttanut aukioloaikojaan tai muutti niitä siten, että on viikonloppuisin auki muutaman tunnin pidempään kuin aikaisemmin. Kun pubissa huudetaan "time" on 20 minuuttia aikaa tyhjentää lasi ennen paikan kiinnimenoa.

Seuraavassa on Lontoon valtavasti pubimassasta poimittu muutamia kiitosta ja kunniaa saaneita pubeja. Lista kasvaa allekirjoittaneen tietojen karttuessa. :)

Churchill Arms

Sanotan, että on vaikeaa löytää lontoolaisempaa pubia kuin Churchill Arms. Pubi on ollut yli kaksikymmentä vuotta saman omistajan hallinnassa, joka on panostanut runsaasti aikaa ja vaivaa sen kehittämiseen. Ulkopuolelta pubi on erilaisten kukkalaitosten ympäröimä ja sisäpuolelta se on sisustettu erilaisilla mieltä kiehtovilla esineillä alkaen hattulaatikoista, amerikan presidentin kuvien kautta kauniiseen leppäkerttukokoelmaan. Luonnollisesti Churchill Arms:ssa on tarjolla hienoja oluita, loistavaa ruokaa ja hyvää palvelua. Tarjolla oleva Thai-ruoka on kerännyt niinikään kehuja.
Osoite: 119 Kensington Church St., Kensington, London, W8 7LN

Jack Straw's Castle

Pubi on saanut nimensä 1300-luvun lopun talonpoikaiskapinassa vaikuttaneelta kapinalliselta, Jack Strawlta, joka oletetusti perusti pubin nykyiselle paikalle leirin. Hänet kuitenkin vangittiin ja hirtettiin. Nykyinen linnamainen pubirakennus on uudehko mutta samalla paikalla on ollut pubi pitempäänkin ja sen vakioasiakkaita oli mm. Charles Dickens. Pubi sijaitsee lähellä Hampstead Heathin suosittua puistoaluetta.

Spaniards Inn

Pahamaineisen maantierosvon Dick Turpinin kerrotaan käyneeen usein tässä pubissa. Pubia on muutettu useasti mutta ainakin on totta, että rakennus on peräisin Turpinin ajoilta. Baarin yllä voi nähdä kaksi asetta. Tarinan mukaan ne kuuluivat katolilaisuuden vastaisille mellakoitsijoille 1700-luvun lopulta, jotka baarinpitäjä riisui aseista juotettuaan heille ensin kolpakkokaupalla olutta.

Lisätietoa lontoon pubeista

Lontoon pubitilanne muuttuu jatkuvasti. Tietoa löytyy mm. Pubs.com ja Fancyapint.com -palveluista.