Takaisin etusivulle
Sijaintisi: Etusivu » Lontoon nähtävyydet » Rakennukset » Kirkot

Lontoon kirkot

Westminster Abbeyn ovet Lontoossa.

Kirkot |

Westminster Abbey

The Collegiate Church of St Peter, Westminster, mutta jota lähes aina kutsutaan pelkästään Westminster Abbey:ksi on goottilaistyylinen luostarikirkko ja englannin monarkien perinteinen kruunajais- ja hautapaikka. Kirkolla on brittien keskuudessa isänmaata symboloiva merkitys ja se sijaitsee Westminsterin palatsista länteen.

Osa kirkossa sijaitsevien britannian monarkkien hautapaikoista on tietoisen vähäeleisiä, osa runsaasti koristeltuja. Myös moni kuuluisa kirjailija on saanut viimeisen leposijansa kirkon Poet Cornerista. Sisätiloissa kohtaa monien rakennus- ja kuvanveistotaiteen tyylejä, ranskalaisgotiikasta mutkikkaaseen tudortyyliin.

Lisätiedot: Westminster Abbey (homepage)
Lähin metroasema: Westminster

Westminster Cathedral

Lontoo on täynnä salaisuuksia. Westminster Cathedral on tavallaan niistä yksi, koska usein ihmiset törmäävät siihen sattumalta matkatessaan Victorian asemalta kohti kuuluisampia nähtävyyksiä. Katedraali edustaa bysantilaista tyyliä ja on yksi harvoista ko. tyylisuunnan rakennuksista Lontoossa. Kirkko on Englannin vilkkaimpia; messuja ja muita tapahtumia järjestetään usein.

Huolimatta kirkon suhteellisen lyhyestä historiasta verrattuna muihin katedraaleihin Westminsterillä on huomattava koraaliperinne ja sen kuoroa pidetään yhtenä parhaista maailmassa. Kuoro on esittänyt musikaalisia mestariteoksia monilta nykyajan tunnetuilta säveltäjiltä, kuten Benjamin Britten ja Ralph Vaughan Williams. Kuitenkin kuoro on erityisen tunnettu gregoriaanisesta laulustaan. Toisin kuin monissa muissa englannin katedraaleissa, kuoro on esiintyessään piilossa kirkkoyleisöltä. Tämä ja kirkkorakennuksen erinomainen akustiikka luovat hyvin ominaislaatuisen äänimaailman.

Lisätiedot: Westminster Cathetdral (homepage)
Lähin metroasema: Victoria

St Paulin katedraali

St Paulin katedraali on Lontoon piispan piispanistuimen sijaintipaikka ja yksi Lontoon eniten vierailluista kirkoista. Charles, Prince of Wales ja Lady Diana Spencer vihittiin St Paulin katedraalissa (siitä huolimatta että kuningasperhe järjestää useimmat tärkeät vihkimiset, kasteet ja hautajaiset Westminster Abbeyssä).

Vuonna 2000 katedraalissa aloitettiin 40 miljoonan punnan restaurointiohjelma, jonka on määrä valmistua vuonna 2008 katedraalin avaamiseen 300-vuotispäiväksi. Ohjelmaan kuuluu rakennuksen korjaaminen ja puhdistaminen sekä vierailijoille tarkoitettujen tilojen parantaminen mm. jotta liikuntarajoitteisten tarpeisiin voitaisiin vastata paremmin. Katedraali on avoinna vieraille.

Temple Church

effigies

Da Vinci Koodistakin tuttu Temple Church on peräisin 1200-luvulta ja sijaitsee Fleet Streetin ja Thames-joen välissä. Kirkko on kuuluisa ritarihaudoistaan, joiden päällä lattialla on luonnollista kokoa oleva makaavan vainajan hahmon mukainen hautamonumentti.

Ritarit kantoivat aikoinaan punaista ja ristiä ja saivat siitä myös nimensä, Red Knights. Tämä risti on nähtävissä myös hautamuistomerkeissä. Ritarit pitivät 1200-luvulla salaisia initiaatioriittejään Temple Chursin kryptassa. Ritarit aloittivat köyhinä ja omistautuivat suojaamaan pyhiinvaeltajia. Vuosien kuluessa he rikastuivat saamistaan lahjoista ja 1400-luvulle tultaessa heitä syytettiin harhaoppisuudesta ja jumalanpilkasta ja suljettiin The Towerin tyrmiin.

Kirkko vaurioitui pahoin toisen maailmansodan pommituksisssa mutta on nykyään suurelta osin korjattu. Alue Temple Chursin ympärillä tunnetaan niinikään nimellä "Temple".